Poglavlje 15: energetski pregled za sertifikaciju performansi zgrada

Predlog Pravilnika o načinu sprovođenja energetskog pregleda radi sertifikacije energetskih karakteristika zgrada izrađen je uz podršku PLAC III projekta u okviru Pregovaračkog poglavlja 15 (Energetika).

Pravne tekovine EU koje regulišu tu oblast obuhvataju izmenjenu Direktivu oenergetskim svojstvima zgrada 2010/31/EU (EBPD). Ta direktiva izmenjena je Direktivom 2018/844 i Uredbom 2018/1999 o upravljanju Energetskom unijom i delovanju u području klime.

Kao korake za transponovanje izmenjene EPBD direktive, Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije predviđa usvajanje izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kao i izradu amandmana na Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja uverenja o energetskim svojstvima zgrada do kraja trećeg kvartala 2024. godine. Uz podršku projekta, već je izrađen predlog amandmana na ta dva podzakonska akta tokom 2023. godine. Tada je prepoznato da je donošenje posebnog podzakonskog akta kojim se uređuje postupak sprovođenja energetskog pregleda za potrebe sertifikacije energetskih karakteristika zgrada odgovarajuća mera za punu i efektivnu primenu EPBD zahteva.

Na radionici održanoj 30. januara 2024, projektna ekspertkinja Tamara Bajc predstavila je priloge pravilnika koji definišu sve faze sprovođenja energetskog pregleda radi sertifikacije energetskih svojstava zgrada. Prilozi obuhvataju metodologiju sprovođenja energetskih pregleda u cilju sertifikacije energetskih svojstava zgrada, pripremu upitnika i obrasce upitnika pre vršenja energetskog pregleda zgrade,  mere uštede energije u procesu energetskog pregleda zgrade kao i izrada izveštaja o obavljenom energetskom pregledu zgrade.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i inffastrukture, kao i Ministarstva rudarstva i energetike.


Last updated: 26. April 2024. 13:43